logosrpacthrvdeacbosdeac

Снажна подршка ЕУ јачању интерних контрола у јавном сектору у Босни и Херцеговини

Саопштење, 03.10. 2018.

Projekt sastanakMПоводом почетка реализације Пројекта јачања интерних финансијских контрола (PIFC) у јавном сектору у Босни и Херцеговини, који финансира Европска комисија из компоненте IPA II, директор Централне хармонизацијске јединице Министарства финансија и трезора БиХ Ранко Шакота  разговарао је сa представником фирме која ће рализовати Пројекaт, сa вођом Пројекта и експертима.
Корисници Пројекта, који је вриједан два милиона евра и који ће трајати 24 мјесеца, јесу централне хармонизацијске јединице на нивоу Босне и Херцеговине, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине и институције Брчко дистрикта. „Што се тиче Централне хармонизацијске јединице Министарства финансија и трезора БиХ,  кључни захтјеви од Пројекта су: стратешки документ о систему интерних финансијских контрола у институцијама БиХ за период 2019-2024. година, ажурирање подзаконских аката из области финансијског управљања и контроле и интерне ревизије, израда методологија за контролу квалитета интерне ревизије и финансијског управљања и контроле, те израда софтверских апликација за извјештавање у обје области. Циљ је да уз подршку Пројекта направимо стварни напредак у систему интерних финансијских контрола, а не да добијемо  папир без икакве вриједности“, казао је директор Централне хармонизацијске јединице Министарства финансија и трезора БиХ Ранко Шакота оцијенивши да је систем финансијског управљања и контроле, као један од елемената PIFC система, у овом моменту много захтјевнија област од области интерне ревизије.
Кјара Д'Алоиа, представница белгијске компаније „Ice“, која је изабрана за имплементатора Пројекта, обећала је да ће сви захтјеви, усаглашени у пројектном задатку, бити реализовани. „Сваких шест мјесеци биће подношени извјештаји о напретку у реализацији активности из Пројекта“, нагласила је Д'Алоиа.
Састанку, којим је озваничен почетак реализације Пројекта у институцијама БиХ, присуствовали су и вођа Пројекта Илза Шустер, експерти Мајк Леки и Нихад Накаш, те Абида Ћатић, помоћник директора Централне хармонизацијске јединице Министарства финансија и трезора БиХ.