logosrpacthrvdeacbosdeac

Нови шеф Мисије ММФ-а у наступној посјети код министра Беванде

Сарајево, 18.9.2018.

20180918 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас у наступну посјету новоименованог шефа Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Мартина Петрија с којим је разговарао о будућој сарадњи.

Првом састанку Петрија у Савјету министара БиХ присуствовао је и његов претходник Надим Илахи којем је министар Беванда захвалио на доброј сарадњи и искреном односу и пожелио успјех у будућем раду.  

 Министар Беванда упознао је представнике ММФ-а с активностима које се проводе у Министарству финансија и трезора БиХ како би се испуниле законске обавезе и рокови за усвајање буџета за 2019. годину.

„Фискални савјет усвојио је Глобални фискални оквир којим се за 16 милиона КМ повећава буџет институција БиХ, а захватања од индиректних пореза остала су иста, те је усвојен Документ оквирног буџета за период 2019.-2021. година. У Министарству финансија и трезора БиХ завршили смо консултације с буџетским корисницима и на вријеме ћемо завршити свој дио посла у процесу усвајања буџета“, казао је министар Беванда.

Додао је да је у Министарству финансија и трезора БиХ овај најважнији посао завршен без обзира на изборну годину, те да ће Нацрт буџета институција БиХ бити упућен у процедуру, а даљи ток одредиће нови сазив Савјет министара и  Предсједништва БиХ.

Петри и Илахи нагласили су да је позитивно што се у Министарству финансија и трезора БиХ поштује буџетски календар и што ће овај дио посла бити завршен без обзира на изборне активности.

На састанку је заједнички оцијењено да је неопходно наставити провођење реформи унаточ  потешкоћама које носи изборна година, те да након формирања власти треба наставити започети посао с ММФ-ом.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ.  

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.