logosrpacthrvdeacbosdeac

За ауто-путеве још 180 милиона евра од ЕБРД-а

Саопштење, 13.9.2018. године

ugovor - ebrd - ivan mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БИХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директорка Одјела за транспорт Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сју Берет потписали су уговор о зајму у вриједности 180 милиона евра за изградњу двије дионице ауто-пута и тунела Иван на Коридору „Пет це“.
Пројекат се састоји од изградње дионица ауто-путева по међународним стандардима између Поприкуше и Немиле и између петље Мостар Југ и тунела Квањ, те тунела Иван.


 „Уз ова улагања у изградњу ауто-путева и тунела, морам напоменути да су у пројекат укључене и консултантске услуге и техничка помоћ. Планирано је да и овај кредитни аранжман прате значајна грант средства Европске уније у износу 11,8 милиона евра намјењених за изградњу тунела Иван што би требало бити одобрено до краја године“, рекао је министар Беванда.
Директорка Берет нагласила је да ће кредит бити исплаћен у двије транше, те да је суфинансијер Европска инвестициона банка.
Шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк казао је да се ради о кредиту под повољним условима, што значи да су камате најниже могуће.
Рок отплате кредита је 15 година, укључујући четири године грејс периода на отплату главнице.