logosrpacthrvdeacbosdeac

За изградњу дионице на Kоридру "Пет це" 47,7 милиона евра

Саопштење, 30.8.2018.

ofid - foto 3008MNЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и генерални директор Опек фонда за међународни развој /ОФИД/ Сулејман Јасир ел Хербиш потписали су данас у Сарајеву споразум о зајму за изградњу дионице од Немиле до Доње Грачанице на Коридору "Пет це" у вриједности 47,6 милиона евра.Осим споразума о финансирању, генерални директор ел Хербиш потписао је с предсједником Федерације БиХ Маринком Чаваром пројектни споразум у вези с изградњом ове дионице. 

Министар  Беванда истакао је важност изградње ауто-путева, путне инфраструктуре, те навео да је потписани споразуми - за компоненту "А" у вриједности око 23,3 милиона евра, а за компоненту "Б" 24,3 милиона евра.
Пројекат се састоји од изградње 17,7 километара дуге дионице Немила - Доња Грачаница ауто-пута на Коридору "Пет це", која укључује 5,7 километара дуге поддионице Немила-Врандук, 5,1 километар поддионице Врандук-Понирак, те 6,9 километара поддионице Понирак - Доња Грачаница.

Беванда је изразио захвалност руководству ОФИД-а што је препознало интерес и потребу да се укључи и подржи изградња ауто-пута на Коридору "Пет це".
Ел Хербиш је након церемоније потписивања истакао да је у представништву ОФИД-у Бечу сарадња са БиХ добро оцијењена.
"Споразум који данас потписујемо дешава се у склопу већ успостављеног оквира сарадње између ОФИД-а и БиХ од 1997. године. Од тог периода подржано је неких 12 пројеката у јавном сектору и уложено око 200.000.000 долара у образовање, стамбени фонд, привреду и транспорт. Међутим, само је осам одсто ових средства уложено у сектор транспорта", навео је Ел Хербиш.
Чавара је захвалио представницима ОФИД-а што су препознали важност пројекта изградње ове дионице Коридора "Пет це" за БиХ, тачније за ФБиХ, с обзиором на то да се сва средства имплементирају у том ентитету.
"Без комплетног ауто-пута на Коридору `Пет це` не можемо очекивати неки велики развој у БиХ и то је корак којем сви у овој земљи теже да се успоставе нормалне комуникације", рекао је Чавара.
Напомињући да су сви законски предуслови у ФБиХ испуњени за преузимање задужења од ОФИД-а, Чавара је захвалио Министастарству финансија и трезора БиХ што су омогућили да дође до потписивања ових споразума.