logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вјекослав Беванда на сиједници Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ

Саопштење, 13.7.2018.

brisel---sjednicaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда учествовао је данас у оквиру делегације БиХ на сједници Савјета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и БиХ.
Савјет за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ разматрао је данас напредак остварен у претприступном процесу, нарочито у свјетлу извјештаја Европске комисије за ову годину и одговора на Упитник ЕУ.
Савјет је изразио задовољство због усвајања реформи оријентисаних на ЕУ, попут државних стратегија за заштиту животне средине и рурални развој, као и акциза јер ће тиме бити отворен простор за друге инвестииционе одлуке.
Савјет је, у свјетлу опћих избора заказаних за 7.10.2018., позвао све политичке лидере и странке да постигну компромис и коначно ријеше питање Одлуке Уставног суда БиХ како би се обезбиједила потпуна проведба изборних резултата.
На данашњој сједнии Савјет је нагласило потребу да БиХ усвоји нови стратешки оквир за реформу јавне управе и стратегију управљања јавним финансијама као предуслов за буџетску подршку ЕУ у било којем сектору.
Делегацију ЕУ предводила је висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.
Делегацију БиХ предводио је предсједатељ Савјета министара Денис Звиздић, а учествовао је и министар вањских послова БиХ Игор Црнадак.