logosrpacthrvdeacbosdeac

За Болницу Зеница кредит од 10 милиона евра

Саопштење, 27. 6. 2018.

20180627 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Јан Браун потписали су данас у Сарајеву споразум о кредиту за пројекат побољшања енергетске ефикасности у Болници Зеница у вриједности од 10.000.000 евра.

Уз овај кредитни аранжман  потписан је и споразум о инвестиционом гранту ЕУ у износу од 1.000.000 евра.

Изражавајући задовољство због добре сарадње БиХ са ЕБРД-ом, министар Беванда је рекао да ће на основу овог уговора бити обезбијеђени бољи услови за пацијенте у зеничкој болници.

"Овим кредитом биће финансиран систем гријања који повећава енергетску ефикасност па ће, осим смањења загађености, бити смањени и трошкови за гријање", навео је министар финансија и трезора БиХ.
Министар Беванда је прецизирао да је рок отплате овог кредита 15 година уз три године грејс периода, камата је промјењива, шестомјесечни еурибор плус један одсто марже.
Он је нагласио да је и овај аранжман реализован у духу добре праксе ЕБРД-а јер га прати грант Еуропске уније од милион евра.
Браун је нагласио да ће реализација овог пројекта поспијешити енергетску ефикасност у Зеници, подићи квалитет ваздуха, те побољшати гријање зими и хлађење просторије у кантоналној болиници љети.
"Важно је нагласити да ће бити формирана и компанија за дистрибуцију гаса у Зеници", рекао је Браун новинарима.
Премијер Зеничко-добојског кантона Миралем Галијашевић рекао је да је ово изузетно значајан пројекат за зеничку болницу, као и 450.000 грађана који живе на овом простору.