logosrpacthrvdeacbosdeac

Изборна година не смије зауставити реформе

Саопштење, 9. 5. 2018.

mmf - bevanda 0905MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас с Надимом Илахијем, шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), који борави у БиХ у оквиру другог прегледа Проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а.

Министар Беванда упознао је представнике ММФ-а с активностима које се проводе на нивоу БиХ како би се испуниле преузете обавезе из Писма намјере.

На састанку је наглашено да је неопходно наставити провођење реформи без обзира на потешкоће које носи изборна година.

Министар Беванда истакао је да је Вијеће министара БиХ у мату ове године поново усвојило  измјене и допуне Закона о осигурању депозита БиХ, који је био привремено повучен из парламентарне процедуре, те очекује да ће овај реформски закон добити подршку већине јер је то у интересу јачања и бољег функционисања банкарског сектора у БиХ.

На састанку је наглашено да се проводе мјере ограничења у вези с издвајањима за плате запослених што показују подаци из кварталног извјештаја о извршењу буџета.

Расподјела средстава од индиректних пореза била је тема данашњег састанка, као и проблеми расподјеле прихода од путарине због одсуства сагласности ентитета због чега се средства акумулишу на намјенском рачуну код Централне банке БиХ послије усвајања измјена и допуна Закона о трошаринама .

Представници ММФ-а оцијенили су да је неопходно тражити компромис те да ће током другог прегледа обавити разговоре и с ентитетским властима.

До сада су у оквиру аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ, а вриједност кредитног програма  је око 1,1 милијарду КМ. 

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.