logosrpacthrvdeacbosdeac

Амбасадор Вигемарк уручио министру Беванди извјештај ЕK о БиХ

Саопштење, 18.4.2018.

20180418 mШеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк званично је данас уручио замјенику предсједавајућег Савјета министара БиХ и министру финансија и трезора Вјекославу Беванди Извјештај о БиХ у оквиру пакета проширења Европске комисије.
Министар Беванда нагласио је да овај извјештај показује како су институције Европске уније уз БиХ, али да су кључне одлуке ипак на домаћим властима.
"За мене лично, и политику коју проводим, Европска унија нема алтернативу и наш пут води само у том смјеру. Ми морамо ићи путем који води ка Бриселу, а начелно су сви исказали опредјељење за то", казао је министар Беванда.

Рекао је да су примједбе из извјештаја познате и бх. властима, али да је добро што их је и ЕУ детектовала како би се што боље фокусирали на њихово рјешавање.
Министар Беванда је казао да, ипак, не треба занемарити позитивне примјере у БиХ попут усвајања механизма координације.
"Основне примједбе односе се на питања гдје нам је недостајало дијалога и политчке одговорности да се ствари помјере с мртве тачке.  Такво је питање измјена Изборног закона БиХ. Надам се да ћемо у што скоријем времену отклонити недостатке који су наведени у привременом извјештају", казао је Беванда.
Амбасадор Вигемарк истакао је како овај извјештај обрађује основне области попут владавине права, јавне управе и економских реформи и развоја, а наглашава се и важност измјена Изборног закона БиХ.