logosrpacthrvdeacbosdeac

Кина донира 2,6 милиоа евра за БиХ

Саопштење, 20.3.2018.

20180320 mЗамјеник предсједавјућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас с кинеском абасадорком у БиХ Чен Бо Споразум о гранту Кине од 20 милиона јуана, односно 2,6 милиона евра.

Министар Беванда је, након потписивања Споразума, изјавио да је овим обезбијеђен значајан грант за Босну и Херецеговину чију намјену ће одредити Савјет министара.

 

Он је истакао да ће детаље у вези са конкретним пројектима двије стране дефинисати додатним споразумом који ће накнадно бити закључен.

Према ранијим искуствима и договорима, овакви споразуми основ су привредно-техничке сарадње и грант средства се обично улажу у набавку опреме.

Министар Беванда је подсјетио да сличан споразум вриједан 4,9 милиона евра, потписан прошле године чиме су обезбијеђена средства за финансирање безбједносне опреме за Граничну полицију.

Наглашавајући да пријатељске односе БиХ и Кине прати све боља економска сарадња, министар Беванда је рекао да спољнотрговинска размјена двије земље расте и да је прошле године повећана за 76 милиона КМ.

Амбасадорка Бо је рекла да кинеска Влада већ дуже пружа БиХ бесповратну помоћ која је усмјерена у развој економије и друштва, те побољшање животног стандарда.

"Кинеска помоћ никада није условљена политичким условима", нагласила је Бо.
Прије потписивања споразума о гранту министар Беванда и амбасадорка Бо одржали су састанак на коме је оцијењено да је сарадња двије земље све боља али је треба наставити у свим сегментима.