logosrpacthrvdeacbosdeac

Наставак реформи теме разговора министра Беванде и Надема Илахија

Саопштење, 12.3.2018.

20180313mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Надемом Илахијем који од прошле седмице борави у Босни и Херцеговини.

Током разговора закључено је да је добро што су испуњени основни услови како би био настављен програм с ММФ-ом и уплаћена друга транша ентитетима, те да је неопходно наставити са спровођењем реформи како би се испуниле одреднице из Писма намјере.

 

Министар Беванда упознао је шефа Мисије ММФ-а о процесу усвајања измјена и допуна Закона о осигурању депозита БиХ који је привремено повучен из парламентарне процедуре гдје до сада није имао подршку већине иако је раније добио једногласну подршку Управног одбора Агенције за осигурање депозита и Вијећа министара БиХ.

Саговорници су се сложили да је неопходно што прије проводити зацртане реформе јер се све активности одвијају у изборној години када је, како су показала ранија искуства, мања ефикасност.

Наглашено је да сваки ниво власти у оквиру својих надлежности ради на преузетим обавезама, а да је неопходно наставити уштеде и ограничење запошљавања како је и предвиђено буџетом за ову годину.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.