logosrpacthrvdeacbosdeac

Министри финансија БиХ и Хрватске Беванда и Марић задовољни сарадњом

Саопштење, 15.2.2018.

Bevanda - MaricMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда сусрео се данас с министром финансија Републике Хрватске Здравком Марићем.
На састанку двојице министара говорило се о континуираној сарадњи сусједних држава из перспективе ресора финансија и изазова с којима се сусрећу земље Европске уније и оне које претендирају да постану дијелом те породице, попут Босне и Херецеговине. Током састанка говорило се о актуелним темама из области финансија и буџета, питањима сукцесије, али и конкретним видовима сарадње ресорних министарстава како би се олакшало пословање привредника из БиХ и Хрватске.
Наглашено је да ће Републике Хрватска наставити да пружа подршку Босни и Херцеговини на њеном европском путу.
У свијетлу разговора о конкурентности, чему је био посвећен панел данашњег Економског форума гдје су судјеловала оба министра, министар Беванда нагласио је да БиХ мора снажније кренути у провођење реформи јер то најбољи начин да се оствари економски раст и отвори пут страним инвестицијама.
Министар финансија и трезора БиХ говорећи на Економском форуму нагласио је да је усвојена Стратегија јавне задужености за трогодишњи период, чиме се по први пут системски контролира висина јавног дуга, те да се одржава фискална и финансијска стабиност БиХ, као и кредитни рејтинг.
Министар Беванда је у свом обраћању нагласио и да је након 11 година у припреми и нови Закон о порезу на додатну вриједност (ПДВ) као један од начина да се побољша пословни амбијент и осавремени област индиректног опорезивања.