logosrpacthrvdeacbosdeac

За изградњу ауто-путева 80 милиона евра

Саопштење, 5.1.2017.

bevanda 0501MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Јан Браун потписали су данас у Сарајеву уговор о гаранцији за кредит у вриједности од 70 милиона евра за изградњу дионице ауто-пута и двије петље на Коридору "Пет це".

Потписан је и уговор о сагласности за увећање зајма у вриједности од 10 милиона евра на дионици Прњавор-Добој.

Уговор о гаранцији за кредит вриједан 70 милиона евра односи се на изградњу прве дионице Коридора "Пет це" у Републици Српској, а биће финасиран и са 15 милиона евра гранта од ЕУ.

Министар Беванда је рекао да ће се изградњом овог дијела коридора кроз Републику Српску обезбиједити континуитет изградње мреже ауто-пута и додао да ће бити изграђене и двије петље - Јоховац и Руданка.
"Изградња ауто-путева омогућиће ангажовање домаћих грађевинских фирми, а ствара и услове за нова запошљавања и економски раст", рекао је Беванда и навео да је након усвајања Закона о акцизама омогућен наставак овог инвестиционог циклуса.
ЕБРД је овај кредит одобрио предузећу "Ауто-путеви Републике Српске" уз гаранције БиХ и Републике Српске, рок отплате је 15 година, укључујући три године грејс-периода, а камата је шестомјесечни еурибор плус један одсто марже.
Говорећи о уговору вриједном 10 милиона евра, министар Беванда је појаснио да се он односи на финасирање изградње дионице Прњавор-Добој, на ауто-путу Бањалука-Добој, односно изградњу дионице ауто-пута дужине 36,6 километара и 22,6 километара локалних путева.

Директор Канцеларије ЕБРД-а Јан Браун рекао је да је доношењем Закона о акцизама одблокиран 221 милион евра, те да ће сви у БиХ ове године моћи видјети стварне инвестиције у транспортном сектору.
"Са потписивањем ових уговора, укупан износ инвестирања ЕБРД-а у сектор транспорта БиХ је више од једне милијарде евра", рекао је Браун и додао да ће, осим нових радних мјеста и повећања економског раста, БиХ бити повезана са сусједним земљама.