logosrpacthrvdeacbosdeac

Стартегија ЕБРД-а за БиХ промовисана на састанку ДЦФ-а

Саопштење, 13.12.2017.

IMG 1944MРедовни састанак Форума за координацију донатора (ДЦФ), којим су предсједавали директор Канцеларије ЕБРД-а у Босни и Херцеговини Јан Браун и помоћник министра финансија и трезора Душанка Баста, одржан је данас у Сарајеву у организацији Сектора за координацију међународне економске помоћи Министарства финансија и трезора БиХ.
Шеф кабинета министра финансија и трезора БиХ Саша Марић поздравио је, у име министра, представнике донатора који учествују на састанцима ДЦФ-а и нагласио да је неопходно учврстити коордианцију и прилагодити је актуелним догађањима.

Састанак ДЦФ-а био је прилика да Јан Браун представи Стратегију ЕБРД-а за Босну и Херцеговину за период 2017-2022 за коју је нагласио како је припремљена у складу са изазовима транзиције и Реформском агендом која је усвојена у БиХ.

Додао је да су дефинисани приоритети нове стратегије за БиХ те подсјетио да ЕБРД послује у БиХ од 1996. године при чему је уложила више од двије милијарде евра.

На састанку ДЦФ-а представљене су активности УСАИД-а и Швајцарске у оквиру пројеката који се баве питањима бх. дијаспоре.

Стручњак за управљање пројектима УСАИД-а Добрила Вукмановић представила је петогодишњи пројект УСАИД-а Подршка улагању дијаспоре у БиХ који ствара прилике за нова радна мјеста.

Како је наглашено, биће пружена техничка помоћ и успостављена радна група у Министартву за људска права и избјеглице БиХ како би се израдио документ Стратегија улагања дијаспоре, утемељен на политици Вијећа министара БиХ.

Замјеник директора у Швицарском уреду за сурадњу у БиХ Дејвид Крамер представио је пројект Дијаспора за развој (Д4Д) који се проводи у блиској сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице и Министарством иностраних послова БиХ као и ангажовањем на општинском нивоу.

Све презентације и материјали са састанка доступни су на веб страници Форума за координацију донатора www.donormapping.ba.