logosrpacthrvdeacbosdeac

Наставак аранжмана и реформи теме министра Беванде и Мисије ММФ-а

Саопштење, 9.11.2017.

MMF - Bevanda MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас с Надемом Илахијем који предводи Мисију Међународног монетарног фонда (ММФ) током посјете БиХ.

Основна тема била је могућност наставка аранжмана с ММФ-ом, који је заустављен прије исплате друге транше јер нису испуњени услови из Писма намјере, попут измјена Закона о акцизама у БиХ и Закона о осигурању депозита.

Поново је наглашено да је неопходно прихватити реформске законе који имају за циљ отврање пута за нове инвестиције, али и наставак сурадње с осталим међународним финансијским институцијама чији су пројекти условљени овим законским рјешењима.

На састанку министра Беванде с представницима ММФ-а наглашено је да усвајање буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ иде планираном динамиком, те ће се данас Савјет министара изјашњавати о Документу оквирног буџета(ДОБ), а у наредним данима и о буџету за идућу годину.

Министар Беванда истакао је како је креирање буџета увијек праћено великим захтјевима буџетских корисника, али да се Министарство финансија и трезора БиХ придржавало Глобалног фискланог оквира и Документа оквирног буџета, те ће институцијама и идуће године бити на располагњу 950 милиона КМ.

Наглашено је да додатних запошљавања у институцијама БиХ нема без одлуке Савјета министара, те да ће се та пракса наставити и убудуће, као и провођење мјера штедње у јавној потрошњи.

До сада је у оквиру аранжмана између БиХ и ММФ-а исплаћена прва транша од око 150 милиона КМ, а укупна вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.