logosrpacthrvdeacbosdeac

За еколошке пројекте KfW одобрио кредит и грант средства

Саопштење, 8.11.2017.

potpis - kfw mЗемјеник предскедавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор њемачке Развојне банке KfW у БиХ Матиас Шмит-Розен потписали су данас у Сарајеву споразум о зајму у износу од 60 милиона евра за изградњу вјетропарка "Хргуд" у опћини Берковићи у Републици Српској те споразум о додјели грант средстава у износу  од 13,5 милиона евра за пројект прикупљања и третман отпадних вода у Зеници.

Министар Беванда  изразио је задовољство због потписивања ова два важна уговора те појаснио да је уговор о зајму од 60 милиона евра намијењен за изградњу вјетропарка "Хргуд" 50 километара удаљеног од Требиња. Како је рекао, ради се о кредиту који је алоциран на РС, а пројектом ће руководити електропривреда тог ентитета.

 

„Рок отплате је 15 година, с грејс периодом од четири године и фиксном каматном стопом“,  додао је министар Беванда.
Изградњом вјетропарка "Хргуд РС ће добити први објект овог типа који ће производити енергију из обновљивих извора.
„Надам се да ће пројект бити реализован у наредне четири године, како је предвиђено планом, и да ће заживјети овакви видови производње електричне енергије, јер за то у БиХ постоје ресурси“, истакао је министар Беванда.
Такође, нагласио је да ће се, захваљујући споразуму којим ће Град Зеница добити грант од 13,5 милиона евра за пројекат прикупљања и третмана отпадних вода, моћи знатно утицати на заштиту животне средине и на квалитет живота грађана Зенице.

Додао је да ће Град Зеница, уз споменута средства, уложити милион евра те да је осигуранаа и подршка у износу од 4.750.000 евра од Владе Швајцарске, будући да је за реализацију цијелог пројекта потребно19,3 милиона евра.
Директор њемачке Развојне банке KfW у БиХ Матиас Шмит-Розен нагласио је да данас потписани уговори представљају прекретницу дјеловања ове банке и њемачке Владе у БиХ.

„Постројење за прикупљање и третман отпадних вода у Зеници значајно ће допринијети заштити околиша, као и извора воде на подручју цијеле БиХ, док је вјетропарк "Хргуд" први те врсте у РС-у“,  казао је Шмит-Розен.
Додао је да је ово јако добар тренутак за потписивање споразума за вјетропарк "Хргуд" јер се у Бону тренутно одржава УН-ова Глобална конференција о климатским промјенама те да се ради о добром примјеру како глобални споразуми резултују конкретним пројектима на терену.