logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписан Споразум о привредно-техничкој сарадњи за бесповратну помоћ Народне Републике Кине

Сарајево, 13.9.2017

20170913 mЗамјеник предсјевајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и амбасадорка Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини Чен Бо потписали су Споразум о привредно-техничкој сарадњи за бесповратну помоћ између Савјета министара БиХ и Народне Републике Кине у вриједности 30 милиона јуана (око 7,5 милиона КМ).

Ријеч је о реализацији пројекта донације опреме за безбједносне провјере, чији ће корисник бити Гранична полиција БиХ, с тим што ће на одобрени износ из овог споразума бити додана средства од још осам милиона јуана, која су одобрена Нота споразумом из 2015. године, тако да ће укупан износ донације бити 38 милиона јуана (око 9,5 милиона КМ).

Бесповратна помоћ Народне Републике Кине омогућиће Граничној полицији квалитетнији рад на терену. Осим тога, Народна Република Кина пружиће потребну обуку Граничној полицији, која се односи на монтажу опреме, те њено кориштење и одржавање.

Након церемоније потписивања Споразума, којој су присуствовали и представници Граничне полиције БиХ, медијима су се обратили министар Беванда и амбасадорка Бо.

АУДИО ЗАПИС изјава за медије