logosrpacthrvdeacbosdeac

Шведска наставља пружати подршку БиХ

Саопштење, 21.06.2017.

SvedskaMalaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас амбасадора Шведске у БиХ Андерса Хагелберга с којим је разговарао о наставку сарадње двије земље.

Министар Беванда нагласио је да је захвалан властима Шведске које континуирано пружају финансијску подршку у свим областима које су битне за побољшање услова живота у Босни и Херцеговини.

Током састанка наглашено је да је Споразум о развојној сарадњи за период 2014.-2020. године од великог значаја за Босну и Херцеговину, те да је циљ те сарадње у наредном периоду постизање демократског, праведног и одрживог развоја, уз испуњење услова за придруживање ЕУ.

Амбасадор Хагелберг је истакао да ће Шведска наставити пружати подршку БиХ на њеном европском путу, те да су земље западног Балкана у фокусу њихових активности како би се што прије придружиле ЕУ.

Министар Бевенда на састанку је такође истакао важност пројекта „Систем за планирање и управљање јавним инвестицијама – ПИПМС“, који је у финалној фази одобравања од стране Шведске Сиде и нагласио хитност његовог одобравања, јер овај пројект увелико доприноси јачању сектора јавних финанисија у Босни и Херцеговини, повећава ефекте јавних инвестиција и управљања дугом, што су и приоритетне мјере дефинисане у  Реформској агенди БиХ 2015-2018.