logosrpacthrvdeacbosdeac

БиХ испунила и посљедњи услов за наплату 125 милиона долара од клириншког дуга

Саопштење, 2.6.2017. године

20170602 mСпоразум између Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације, који се односи на клириншки дуг бившег СССР-а, јуче је ступио на снагу објављивањем у „Службеном гласнику БиХ“ чиме су у БиХ испуњени услови за скору уплату 125 милиона америчких долара на рачун у Централној банци БиХ.

Министарство финансија и трезора БиХ обавијестило је данас Амбасаду Руске Федерације у БиХ да су са бх. стране испуњени сви услови за реализацију обавеза по Споразуму о регулисању обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези с робном размјеном између бившег СССР-а и бивше СФРЈ којег је у Москиви у име БиХ потписао министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

 

Такође, ради информисања о овим чињеницама упућена је и нота Министарству финансија Руске Федерације путем Министарства иностраних послова БиХ.

Споразум предвиђа да је моменат ступања на снагу датум добијања посљедњег писаног обавјештења о испуњењу унутрашњих процедура неопходних за његову реализацију, те је министар  финансија и трезора Вјекослав Беванда затражио информацију од руске стране да ли су окончане све процедуре у Руској Федерацији.

Након добијања одговора од Руске Федерације, почиње тећи рок од 45 дана у којем се очекује уплата средстава на рачун Министарства финансија и трезора који је отворен у Централној банци БиХ.

Ратификацијом споразума бх. страна створила је претпоставке за реализацију обавеза које су стране преузеле по Споразуму, што значи да не постоје формалне препреке да се изврши трансакција средстава у износу од 125 милиона долара у корист Босне и Херцеговине.

Подсјећамо да се средства од клириншког дуга дијеле по унапријед утврђеним процентима: Федерација БиХ 58 одсто, Република Српска 29 одсто, институције БиХ 10 одсто и Брчко Дистрикт три одсто. (крај)