logosrpacthrvdeacbosdeac

Њемачка отписује дуг БиХ у износу 12,8 милиона евра

Саопштење, 04.05.2017.

20170504 mАмбасадорка СР Њемачке Кристиaн Хоман уручила је данас дописе замјенику предсједавајућег Савјета министара БиХ и министру финансија и трезора Вјекославу Беванди којима се потврђује отпис дуга БиХ у износу 12,8 милиона евра.  

Ријеч је о отпису треће транше дуга у укупном износу од 50,2 милиона евра који се заснива на споразуму између БиХ и Кредитне банке за обнову и развој са сједиштем у Франкфурту (КфW).

 

Амбасадорка СР Њемачке доставила је дописе министру Беванди гдје се обавјештава БиХ да су испуњени сви услови за отпис треће транше јер је постојала обавеза ентитетских влада да уложе 20 посто средстава у одређене пројекте.

Дуг од 12,8 милиона евра отписан је тако што су ентитеске владе уложиле средства од око 2,6 милиона евра за два пројекта који се реализиују у оквиру заштите животне средине.

Ријеч је о пројекту „Санације рудничког комплекса Виховићи II Мостар“ за шта је Влада ФБИХ осигурала 1,8 милиона евра и „Изградњи и санацији водоводног и канализационог система у Костајници“ гдје је суфинансијер Влада РС у износу 734.098 еура.

Министар Беванда нагласио је да је сарадња БиХ и СР Њемачке успјешна у свим подручјима, те да је у току реализација великог броја пројеката за које је финансијску и техничку подршку дала Влада Њемачке.

Током састанка министар Беванда упознао је амбасадорку Хоман с актуелном политичком и економском ситуацијом у БиХ која је у директној вези с привлачењем домаћих и страних инвестиција.  (крај)