logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписан уговор о наплати клириншког дуга између БиХ и Руске Федерације

Саопштење, 21.03.2017. године

moskavaMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и  замјеник министра финансија Руске Федерације Сергеј Сторчак потписали су данас у Москви Споразум о регулирању обвеза бившег СССР-а по обрачунима у вези с робним прометом између СССР-а и бивше СФРЈ.

Према овом споразуму, цјелокупан клириншки дуг од 125.157.834 америчких долара бит ће враћен у новцу, а Вијеће министара и Предсједништво БиХ претходно су прихватили усаглашени приједлог Споразума и након данашњег потписивање слиједи процедура ратификације.

Министар Беванда изразио је задовољство што је након дуже од деценију ријешено ово питање, те се захвалио Влади и Амбасади Руске Федерације који су уложили напоре да се овај процес оконча на најбољи могући начин.

„Изузетно сам задовољан чињеницом што смо једина земља бивше СФРЈ која ће дуг наплатити у новцу, а не у робама како су то урадили у другим државама регије. Важно је да смо се у овом процесу издигли изнад политике и да смо уз унутрашње консултације и договоре, те уз добру вољу Руске Федерације, дошли до рјешења које је повољно за све у БиХ“, казао је министар Беванда након потписивања уговора.

Подсјетио је да начин расподјеле проистиче из Закона о расподјели, намјени и коришћењу финансијских средстава добивених  по Анеxу „Ц“ Споразума о питањима сукцесије, што су претходно прихватиле ентитетске владе.

Према важећим законским прописима расподјела од наплате клириншког дуга биће распоређена тако што ће Федерацији БиХ бити дозначено 58 посто или 72.591.543,94 УСД, Републици Српској 29 посто или 36.295.771,97 УСД, институцијама БиХ 10 посто или 12.515.783,44 УСД и Брчко Дистрикт три посто или 3.754.735,03 УСД.

Данас је потписан и уговор између Централне банке БиХ и Вњешеконом банке Руске Федерације о техничком начину евидентирања и обрачуна у оквиру основног Споразума, а уговор су потписали гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић и замјеник предсједавајућег Вњешекономбанк Антон Староселски.

Видео можете погледати овде.