logosrpacthrvdeacbosdeac

За Коридор Пет це и Луку Брчко 86 милиона евра

Саопштење, 22.12.2016.

20161222 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директорица Одјела за транспорт Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сју Берет потписали су данас у Сарајеву уговор о зајму за изградњу додатних дионица аутопута на Коридору Пет це у вриједности 76 милиона евра, те уговор о финансирању модернизације Луке Брчко у вриједности 10 милиона евра.
„За изградњу дионце Свилај - Оџак биће не располагању 40 милиона евра, док ће 36 милиона евра бити утрошено за радове на дионици Доња Грачаница- Клопче у околини Зенице. Важно је истаћи да се на овај начин спроводи Оквирна стратегија за транспорт за период 2016-2030“, -рекао је министар Беванда.


Додао је да је кредит алоциран на Федерацију БиХ и корисник је Јавно предузеће „Аутоцесте Федерације БиХ“, а планирано је да пројекти буду окончани до краја 2019. године.
За Луку Брчко потписан је уговор којим су обезбијеђена средства од десет милиона евра за финансирање модернизације ове луке која, како је додао министар Беванда, представља велики, али неискориштени потенцијал.
Нагласио је да је рок отплате за оба кредита 15 година с грејс периодом од три године, те да је камата једнака еурибор плус један одсто марже.
Директорка Одјељења за транспорт ЕБРД-а Сју Берет изразила је задовоство потписивањем ових уговора додајући да ријеч о два највећа инфраструктурна инвестициона пројекта у БиХ.
Берет је истакла да је кредит од 10 милиона евра за финансирање унапређења објеката инфраструктуре Луке Брчко и жељезничког приступа луци представља инвестицију која ће повећати радну ефикасност луке и модернизовати застарјелу опрему.
Нагласила је значај оба пројекта у смислу повезивања БиХ са земљама Европске уније јачањем саобраћајних веза. (крај)