logosrpacthrvdeacbosdeac

Представљен програм одрживог развоја УН-а на Форуму за координацију донатора у БиХ

Саопштење, 08.12.2016.

20161208 mРедовни састанак Форума за координацију донатора (ДЦФ), којим је  предсједавала резидентна координаторка Уједињених нација у Босни и Херцеговини Сезин Синаноглу, одржан је данас у Сарајеву о организацији Сектора за координацију међународне економске помоћи Министарства финансија и трезора БиХ.

На данашњем састанку Синаноглу је представила Програм одрживог развоја до 2030. године са 17 циљева одрживог развоја који су фокусирани на економски развој, социјалну укљученост и заштиту околиша.  

 

Циљеви одрживог развоја су глобалног карактера и једнако примјенљиви за све земље свијета независно од њиховог степена развоја, истакнувши да би  њихова реализација у великој мјери надопунила недостатак развојних стратегија и политика у Босни и Херцеговини, а уједно додатно подржала процес реализације Реформске агенде, као и процес европских интеграција.  

Наглашено је да се Босна и Херцеговина, као потписница Програма одрживог развоја до 2030. године, обавезала на реализацију циљева кроз своје развојне стратегије и планове.  

Синаноглу је истакла да је значајно што прије покренути процес како би се задати циљеви реализовали на свим нивоима власти.

Шеф одсјека у Сектору за координацију међународне економске помоћи Едина Топчагић представила је Извјештај  “Преглед активности донатора у 2015. години у Босни и Херцеговини“ (ДМР 2015), с освртом на најзначајније трендове везане за развојну сарадњу.

Представници донаторских агенција, међународних организација и финансијских институција у БиХ, те домаћих институција размјенили су информације о текућим и будућим активностима, позитивним искуствима као и изазовима с којима се сусрећу у оквиру  развојне сарадње у БиХ.  

На састанку су и овог пута размијењене информације о реализацији средстава намијењених за превазилажење посљедица од поплава из маја 2014. године.

Све презентације и материјали са састанка доступни су на интернет страници Форума за координацију донатора www.donormapping.ba.