logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписан споразум о избјегавању двоструког опорезивања између БиХ и Румуније

Саопштење, 6.12.2016. године

Constantinescu - BevandaMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и амбасадорка Румуније у БиХ Дана-Мануела Константинеску потписали су данас Споразум између БиХ и Румуније о избјегавању двоструког опорезивања и спречавању утаје пореза у односу на порезе на доходак.

Министар Беванда нагласио је да је циљ оваквог споразума елиминисање двоструког опорезивања, што је важан предуслов за привреднике који желе да инвестирају и да буду конкурентни на тржишту обје земље. "Такође, сада се омогућава лакше кретање капитала, робе, услуга и знања. Ништа мање битан циљ је и елиминисање утаје пореза", рекао је министар Беванда.
Додао је да је потребно ојачати размјену информација у пореске сврхе како би се ови циљеви остварили, те додатно унаприједила економска сарадње двије земље.
Министар финансија и трезора БиХ нагласио је да је споразум између БиХ и Румуније закључен по узору на типски споразум Организације за економску сарадњу и развој о избјегавању двоструког опорезивања, те да је његовим закључивањем БиХ испунила обавезу из Споразума о стабилизацији и придруживању.
Амбасадорка Константинеску истакла је да је потписивање овог документа било потребно како би се оснажила сарадња БиХ и Румуније.
Наводећи да је размјена БиХ и Румуније у прошлој години износила 150 милиона евра, Константинеску је изразила наду да ће овај споразум охрабрити привреднике обје земље за унапређење сарадње.
 "У Румунији су регистрована 53 предузећа из БиХ, а надамо се да ћемо у будућности у БиХ имати активности румунских предузећа", закључила је Константинеску.
БиХ и Румунија и до сада су имали уговор ове врсте заснован на споразуму бивше СФРЈ са Румунијом, а данас потписаним споразумом односи у области пореске политике дефинисани су у складу са актуелним временом и важећим законодавством.