logosrpacthrvdeacbosdeac

Беванда и Пароди разговарали о реализацији програма ММФ-а

Саопштење, 8.11.2016.

Bevanda - Parodi 0811MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас резидентног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ Франциска Пародија с којим је разговаро о активностима које су у току у оквиру новог проширеног програма између БиХ и ове финансијске институције.

На састанку се разговарало о предстојећој посјети Мисије ММФ-а, предвођене шефом Мисије Наденом Илахијем, која долази у први преглед након што је одобрен нови аранжман и исплаћена прва транша ентитетима.

Министар Беванда информисао је резидентног представника ММФ-а да је Буџет институција БиХ за 2017. годину добио подршку Савјета министара, те да је упућен Предсједништву БиХ, које је уставни предлагач, те да очекује како ће до краја године буџет бити усвојен у Парламентарној скупштини БиХ.

На састанку је наглашено да је неопходно убрзати активности у испуњавању обавеза прихваћених у Писму намјере, као и мјере које проистичу из Реформске агенде.

Мисија ММФ-а боравиће у БиХ од 9. 11. до 22. 11. 2016. године у оквиру првог прегледа након што је исплаћена прва транша од око 150 милиона КМ, а укупна вриједност новог кредитног програма је око милијарду КМ.

Саговорници су се сложили да је неопходно наставити провођење структуралних реформи на свим нивоима власти у БиХ, као и програме с међународним финансијским институцијама које дају подршку реформским процесима, попут Свјетске банке, али и Европске уније.