logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда учествовао на Министарској конференцији Свјетске банке

Саопштење, 28.04.2016.

Untitled mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда учествовао је на Министарској конференцији у организацији Центра за реформу финансијског извјештавања (ЦФРР) Свјетске банке која је одржана у Бечу 27. априла.

Конференција, која је окупила око 250 делегата на високом нивоу, била је посвећена улози финансијског извјештавања у економском развоју источне, средње и југоисточне Европе.

Министар Беванда био је први панелиста међу министрима финансија који су говорили о изазовима и значају финанцијског извјештавања с посебним освртом на утицај овог процеса у привлачењу домаћих и страних инвестиција.

Током расправе министар Беванда нагласио је специфичности уређења Босне и Херцеговине и могућности да се процес финансијског извјештавања унаприједи на свим ниовоима власти.

Према ријечима министра Беванде, неопходно се окренути приватном сектору и створити услове да домаћи инвеститори улажу капитал који сада држе у банкама, јер је штедња у великом порасту. С друге стране, нагласио је, потребан је посве нови приступ компанијама у власништву државе јер ту процес транзиције никада није завршен.

Министри финансија из региона изложили су сличне проблеме с којима се сусрећу те изразили наду да ће прикључивање свих држава тог подручја ЕУ бити најбољи начин изласка из кризе и остваривања значајнијег економског раста.

У том смислу министар Беванда нагласио је да је учињен значајан искорак на путу БиХ ка ЕУ те подсјетио на подношење апликације за чланство те проведбу Реформске агенде.

Присутнима су се обратили високи званичници Свјетске банке и Европске комисије а конференцији је, између осталих, присуствовала и министрица финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић.