logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда и извршни директор Снел разговарали о новом програму ММФ-а

Саопштење, 06.04.2016.

Bevanda - Snel 0604 MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас у Сарајеву с извршним директором Међународног монетарног фонда (ММФ) Меном Снелом о претходним, али и будућем аранжману с овом финансијском институцијом и провођењу започетих реформи.

Извршни директор Снел допутовао је у Босну и Херцеговину на позива министра Беванде, који је уједно и гувернер БиХ у ММФ-у.

Саговорници су се сложили да је видан реформски напредак у БиХ од њиховог посљедњег сусрета у Лими на Годишњем састанку одбора гувернеар ММФ-а и Свјетске банке који је одржан у октобру прошле године.

Министар Беванда нагласио је да су у току разговори с Мисијом ММФ-а о наставку сарадње са БиХ, која би се овог пута реализовала кроз проширени програм ММФ-а што подразумијева озбиљније и дуготрајније реформе у више области.

Према оцјени министра Беванде, сарадња с ММФ-ом кроз претходне стендбај-аранжмане дала је одређене резултате у провођењу реформи али је било неопходно одлучније испуњавати услове договорене у Писму намјере.

Током разговора о новом програму с ММФ-ом наглашено је да су интензивиране активности на усаглашавању Писма намјере, а воде се и разговори о повећању квота што би имало вишеструки значај за БиХ.

На састанку је истакнуто да је подношењем апликације БиХ за кандидатски статус у ЕУ и проведба акционог плана Реформске агенде добра прилика да се настави и сарадња с ММФ-ом на проведби започетих реформи. (крај)