logosrpacthrvdeacbosdeac

За наставак радова на Коридору „Пет-це“ обезбјеђено 80 милиона евра

Саопштење, 22.12.2015.

20151222 mСАРАЈЕВО, 22. децембра (ФЕНА) - Замјеник предсједавајућег Савјета министра БиХ и министар финансија и терзора Вјекослав Беванда и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Јан Браун потписали су данас у Сарајеву уговор о зајму  за изградњу дионице на коридору „Пет – це“ у вриједности 80 милиона евра.

 „Свјесни смо да за Босну и Херцеговину изградња коридора Пет-це има вишеструк значај јер нас укључује у међународну савремену саобраћајну мрежу. Овај пројекат омогућиће изградњу 7,2 километара аутопута на поддионици између Буне и Почитеља, која је наставак  дионице Почитељ - Бијача, као и 3,9 километара на поддионици између Доње Грачанице и Тунела Зеница“, рекао је министар Беванда након потписивања уговора.
Нагласио је да преко тог правца БиХ добија квалитетан  излаз на Јадранско море, а са сјеверне стране отвара се приступ простору средње и сјевероисточне Европе.
Рок отплате зајма је 15 година укључујући четири године грејс периода, с отплатом у 22 једнаке  полугодишње рате, а камата је шестомјесечни еврибор + 1 одсто марже.
Министар Беванда истакао је да је кредит алоциран на Федерацију БиХ, корисник је ЈП Аутоцесте Федерације БиХ, а планирано је да пројекат  буде оконачан  до краја 2019. године.
Директор Канцеларије ЕБРД-а Јан Браун казао је да је коридор „Пет-це“ највећи пројекат капиталних инвестиција, односно улагања која се тренутно проводе у БиХ. Подсјетио је да је први зајам ЕБРД-а за изградњу дионица коридора „Пет-це“  потписан још 2008. године у износу од 180 милона евра.
„Укључујући 80 милиона о чему смо данас потписали уговор,  заједно с улагањем за Сарајевску обилазницу,  наш свеукупни допринос до сада износи 315 милиона евра што представља значајно улагање“, нагласио је Браун.
ЕБРД је, по његовим ријечима, спреман  наставити сарадњу и чак да је интензивира како би се убрзало завршавање изградње цјелокупног аутопута.
Браун је потписао и пројектни уговор с директором ЈП Аутоцесте ФБиХ Јасмином Бучом, који је казао да очекује како ће овај зајам отворити врата за наставак активности и друге зајмове, између осталих и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), те других међународних финансијских институција.