logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда примио новоименованог резидентног представника ММФ-а за БиХ

Саопштење, 26.8.2015.

20150826 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас новоименованог резидентног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Франциска Пародија.

Министар Беванда пожелио је господину Пародију успјех у раду током његовог мандата у БиХ, те изразио наду да ће добра сарадња бити настављена и убудуће.  

 

Пароди је нагласио да је охрабрен реформским процесима који су започели у БиХ након усвајања реформске агенде, те значајним помацима у прилагођавању домаћег законодавства европским стандардима.

Саговорници су се сложили да спровођење реформи мора бити приоритет чиме ће се побољшати услови живота у БИХ, али и отворити простор за нови аранжман с ММФ-ом.

Према оцјени министра Беванде, најуспјешнији пут ка ефикасном спровођењу реформи је сарадња ентитетских влада, како међусобно тако и са властима на државном нивоу, јер је плод таквог рада договор у вези реформске агенде, механизма координације и благовремено усвајање глобалног фискалног оквира.

Министар Беванда нагласио је, такође, да је од изузетне важности што је координацијски механизам у истој форми прихваћен у оба ентитета и Савјету министара БиХ, што ће у многоме олакшати приступ фондовима ЕУ, али и процесу европских интеграција.

Министар Беванда упознао је резидентног представника ММФ-а са активностима Министарства финансија и трезора које су допринијеле фискалној стабилности, те нагласио да је Савјет министара БиХ на посљедњој сједници усвојило Документ оквирног буџета (ДОБ) и Програм јавних инвестиција за период 2016.- 2018. година,  те документ Политика плата.

Министар финансија и трезора БиХ казао је да ће идућег мјесеца почети консултације са буџетским корисницима како би се кренуло у припрему буџета за идућу годину, те изразио наду да ће овај посао бити завршен у законском року да би Предсједништво БиХ предложило буџет, а Парламентарна скупштина га усвојила до краја календарске године.

Током сусрета договорено је да у наредном периоду буду одржани и састанци на техничком нивоу како би се пратиле активности неопходне за проведбу економских реформи.