logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда примио актуелног и новоименованог резиднетног представника ММФ-а у БиХ

Саопштење, 26.05.2015.

Bevanda - Atojan -Parodi MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас новоименованог резидентног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Франциска Пародија који ће дужност преузети у августу ове године.

Актуелни резидентни представник ММФ-а у БиХ Рубен Атојан представио је свог насљедника министру Беванди и захвалио се на успјешној сарадњи током његовог трогодишњег мандата, уз наду да ће она бити настављена и убудуће.

Основна тема данашњег састанка била је скора посјета Мисије ММФ-а у вези са реактивирањем аранжмана с овом финансијском институцијом.

Саговорници су се сложили да провођење реформи мора бити приоритет, а нови аранжман с ММФ-ом представљат ће подстрек том процесу.

Министар Беванда упознао је представнике ММФ-а о процесу усвајања буџета за ову годину, те оцијенио да је посао завршен успјешно и у доброј политичкој атмосфери.

Према оцјени министра Беванде, најуспјешнији пут ка ефикасном псровођењу реформи је сарадња ентитетских влада, како међусобно тако и са властима на државном нивоу.

Министар Беванда истакао је да се ентитетске, али и кантоналне владе суочавају са финансијским тешкоћама, што би се могло превазићи уз нови аранжман с ММФ-ом.

Додао да су проблеми посебно видљиви у Федерацији БиХ гдје је забиљежен дефицит од око 700 милиона КМ, а нова Влада затекла је и додатне дугове својих претходника.

Представници ММФ-а нагласили су да очекују како ће опредијељеност за реформе, коју су исказали сви представници власти у БиХ, бити видљива и на дјелу.

На састанку се, између осталог, говорило и о програму посјете Мисије ММФ-а која се очекује идућег мјесеца. (крај)