logosrpacthrvdeacbosdeac

Бх делегација на годишњем скупу ММФ-а и WБ у Молдови

 Саопштења ( 11.06.2007 )


Бх делегација на годишњем скупу ММФ-а и WБ у Молдови

 

Министар финансија и трезора и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Драган Вранкић, са сарадницима и представником Централне банке БиХ, учествовала је у Цхисинау (Кишњеву) – Република Молдова, на редовном годишњем окупљању Холандске конституенце, Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке (WБ)

Теме скупа биле су односи измеђју Међународног монетарног фонда и Свјетске банке са земаљама чланицама - појединачно и свеукупно, с посебним акцентом на изазове у имплементацији реформи с освртом на структурални аспект реформи укључујући посебно социјалне аспекте. Говорено је и о јавно-приватном партнерству (ППИ) те начину и могућностима како приступа финансирању тако и финансирања са становишта влада.
Делегација БиХ током дводневног рада Низоземске конституенце одржала је и низ билатералних састанака. Министар Вранкић се, у одвојеним сусретима, састао с министром финансија Владе Краљевине Низоземске Босом Wоутером те с извршним директорима ММФ-а и Свјетске банке Агеом Баккером и Херманом Wијффелсом.
Министри финансија Вранкић и Wоутер разговарали су о помоћи Низоземске владе нашој земљи за изградњу инфраструктурних објеката у БиХ - болнице у Тузли и Мостару, као и могућој техничкој помоћи за проводјење фискалне реформе. Изражено је задовољство досадашњом сарадњом и закључено како ће званичници Низоземске и даље заступати интересе Босне и Херцеговине у Низоземској конституенци у Међународном монетарном фонду и Свјетској банци
Током састанка с извршним директором ММФ-а Баккером, који је однедавно на тој дужности, министар Вранкић је нагласио да постоји високи степен сагласности у вези са закључцима Извјештаја урађеног тојеком посљедње посјете (од 15.до 23. маја 2007.) представника ММФ-а БиХ. Разговарајући о свим отвореним питањима изнова је потцртана потреба успоставе Фискалнога вијећа БиХ, банкарске супервизије на државном нивоу, коначно рјешавање питања унутрашњег дуга у циљу одржавања фискалне стабилности и отклањања могућих ризика везаних уз све наведено. Говорећи о начинима будуће сарадње измедју ММФ-а и БиХ и наставка техничке помоћи, Вранкић је позвао извршног директора Баккера да посјети Босну и Херцеговину и лично се упозна са стварним стањем и потребама како би могао заступати интересе наше државе у тој важној финансијској институцији. Министар Вранкић је и овом приликом истакао посвећеност БиХ европском путу те указао на потребу координације активности ММФ-а и Еуропске комисије.
С извршним директором СБ (WБ) Херманом Wијффелсом министар Вранкић је разговарао о потреби израде Стратегије помоћи за БиХ, на чему се досад није довољно радило а постојећа се, казано је, завршава 2007. године. Било је ријечи и о потреби наставка постојећих пројеката за спрјечавање птичје грипе, пројекту развоја пољопривреде, развоју сектора образовања. Вијффелс је истакао потребу наставка сарадње СБ и земаља у транзицији те најавио скорашњу посјету Босни и Херцеговини.