logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић примио мађарског амбасадора у БиХ Јозефа Пандура

Саопштење, 14.12.2011. 

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Драган Вранкић је,  данас у Сарајеву, примио у наступну посјету новоименованог амбасадора Републике Мађарске у БиХ Јозефа Пандура.

Отворених билатералних питања међу двјема пријатељским државама нема, констатовали су саговорници при томе нагласивши да још има простора за јачати и проширивати садашњу добру сарадњу у свим областима, посебно у привредној. 

Размијењена су мишљења о утицају  глобалне економске кризе и европских превирања, како на овај цијели регион тако и понаособ на Мађарску и БиХ, с посебним акцентом на  предстојећу годину.

Уз рефлексију кризе извана  на БиХ привреду, ионако оптерећену лошом унутрашњом пословном климом, сложили су се  саговорници, нужно је радити на  поправљању спољњег  имиџа за пријеко потребно инвестирање, а за почетак уклонити бирократске запреке  попут спорости администрације при регистровању фирми. За све потенцијалне инвеститоре у БиХ,  а посебно мађарске заинтересоване и за заједничке пројекте, казао је амбасадор Пандур, била би то добра вијест.

Говорило се и о актуалној  политичком  стању у БиХ, формирању Савејта министара БиХ, о још неусвојеном буџету институција за ову и идућу годину, те актуелном финансирању по одлукама о привременом финансирању. 

За Мађарску је, не само због географске близине,навео је амбасадор  Пандур,  изнимно важна дугорочна стабилност Босне и Херцеговине – политичка, економска и безбједоносна, те као пуноправна чланица Европске уније, и даље ће нашој земљи пружати свеопшт подршку на  путу евроатлантских интеграција а при томе нуди и властита  искуства./крај