logosrpacthrvdeacbosdeac

Званичници Савјета министара БиХ разговарали са делегацијом Свјетске банке

Саопштење, 19.7.2011. 

Предсједавајући Савјета министара БиХ др Никола Шпирић и његов замјеник, министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић разговарали су данас у Сарајеву са делегацијом Свјетске банке, предвођеном директорицом за земље југоисточне Европе Џејн Армитаж, о новој стратегији Банке за БиХ за период 2012-2015.

На састанку је наглашено да циљ нове стратегије треба бити пружање подршке снажном, инклузивном и одрживом економском расту путем интервенција,  фокусираних на унапређење приступања БиХ Европској унији.

Предсједавајући Шпирић је посебно истакао да приоритети идентификовани у регионалној стратегији, као што су компетитивност, социјална инклузија и климатске промјене,  уједно представљају приоритете и за БиХ. У том смислу је нагласио важност пројеката с циљем јачања конкурентности привреде БиХ, реформе социјалног сектора те активности у правцу одрживог кориштења природних ресурса.

На састанку су учествовали и актуелни шеф мисије Свјетске банке за БиХ Марко Мантованели и новоименовани шеф мисије Свјетске банке за БиХ Анабела Абреу.

Предсједавајући Шпирић је пожелио добродошлицу новом менаџеру Свјетске банке за БиХ, изразивши очекивање да ће успјешна сарадња са Свјетском банком бити настављена.

Предсједавајући Шпирић је захвалио Мантованелију на веома успјешној сарадњи, пожеливши му успјех у даљем раду.

Овом приликом министар Вранкић и Мантованели потписали су Споразум о гранту шведског Траст фонда (Пројекат заштите квалитета вода: Водовод и канализација Мостар) између БиХ и Међународне банке за обнову и развој у функцији администратора шведског Траст фонда.

Грант у износу од 3.455,747 америчких долара  обезбиједила је Шведска међународна развојна агенција (СИДА). Наведена средства ће се користити с циљем побољшања квалитета воде ријеке Неретве, путем прикључивања на централни систем прикупљања отпадних вода корисника из централних дијелова долине Мостара и транспорта отпадних вода до постројења за пречишћавање.(крај)-Служба за информисање СМБиХ