logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић отворио Конференцију о јавној интерној финансијској контроли

Саопштење,11.05.2011.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара  БиХ и министар финансија и трезора Драган  Вранкић отворио је Конференцију о јавној интерној финансијској контроли, која је почела је данас у Сарајеву, у организацији Министарства финансија и трезора БиХ и Пројекта техничке помоћи под називом "Подршка увођењу јавне интерне финансијске контроле”, а који финансира Европска унија. Јавна интерна финансијска контрола, која обухвата интерну ревизију и финансијско управљање и контролу, поставља важан оквир за проведбу правне стечевине Европске уније и за стварање институција које су способне контролирати кориштење јавних средстава те на тај начин пружа подршку реформи система јавне управе, као једној од прекретница у процесу интеграција БиХ у Европску унију.

Циљ  ове конференције је подизање свијести виших руководилаца у погледу јавне интерне финансијске контроле, нарочито у погледу усвојеног законодавства, управљачке одговорности и важности јавне интерне финансијске контроле за процес интеграција БиХ у Европску унију.

Отварајући ову конференцију министар Драган Вранкић, казао је да је, у оквиру реформи везаних уз испуњавање обвеза које је БиХ преузела потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), у дијелу “Сарадња у подручју ревизије и финансијске контроле“, Вијеће министара БиХ усвојило документ "Стратегија за провођење јавне унутарње финансијске контроле у институцијама БиХ“, уобичајено назван ПИФЦ стратегија те да су документе сличног садржаја усвојиле и ентитетске владе.

-Усвајањем тих докумената БиХ ствара темељ за изградњу система на свим нивоима власти који ће укључити усвајање одговарајућих прописа да би се развила унутарња финансијска контрола у јавном сектору, функционална и независна унутарња ревизија и независни системи вањске ревизије у складу с међународно прихваћеним стандардима контроле и ревизије те методологијама и најбољим праксама ЕУ, казао је министар Вранкић.

Реализација стратегије ПИФЦ-а, како је истакнуо, подразумијева успоставу организацијских структура у Министарству финансија и трезора, као што је оснивање Централне хармонизацијске јединице и самосталног Одјела унутарње ревизије, који, сваки у оквиру својих надлежности, представљају полуге за увођење заокруженог концепта ПИФЦ-а у институцијама БиХ.

Додао је да је Министарство финансија и трезора већ окончало те активности и да у оквирима својих надлежности снажно подржава функционирање тијела за координирање активности из ове области с тијелима на ентитетској разини.

-Наравно, највећи терет је на Министарству јер се ради о прорачуну и о законским обвезама успоставе структуре ПИФЦ-а, али се мора имати у виду чињеница да је за успоставу система финансијског управљања и успоставу контролног оквира (ФМЦ) законски одговоран сваки руководитељ институције. Искуства других показују да је увођење концепта финансијског управљања и контроле пожељно користити добре праксе из ове области, али и уважавати специфичности сваке државе, почевши од опћег нивоа развијености, затим менталитета, уставног устројства итд., казао је Вранкић.

Шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру у Делегацији ЕУ у БиХ Јохан Хесе( Johann Hesse ) казао је да је унутарња финансијска контрола у БиХ један од елемената који ЕУ жели да види да добро функционира да би се прешло на друго питање и давање управљања фондовима.

- Јавна администрација и министри морају бити одговорни за новац који троше, казао је Хесе.

Такође, Роберт де Конинг, вођа Тима за ПИФЦ, нагласио је да се ради о кључном питању за Министарство финансија и трезора БиХ и да представља основу за добро управљање.

По ријечима директора Централне јединице за хармонизацију Министарства финансија и трезора БиХ Ранка Шакоте, овај процес могао би трајати  пет до седам година. (Фена)

Говор министра Вранкића