logosrpacthrvdeacbosdeac

БиХ-СРЊ:Потписан споразум о финансијској сарадњи за 2009. у износу 120 милиона евра

Саопштење, 11.05.2011.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Драган Вранкић и амбасадор  Савезне  Републике Њемачке у БиХ Јоаким Шмит ( Joachim Schmidt), потписали су данас у Сарајеву, Споразум између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Савезне Републике Њемачке о финансијској сарадњи за 2009.години  којим је БиХ,  у склопу државне сарадње у подручју развоја,  одобрен зајам у укупном износу, од 120 милиона еввра. Тим средствима требају бити  финансирани   пројекти „Програм енергетског сектора ИВ.“ пројект  „Црпна хидроелектрана Врило“  ( 70.000.000  еура ) и пројект «Хидроелектрана Цијевна ИИИ.» ( 50.000.000, еура).

-Пројект „Врило“  је у уској вези с  вјетроелектраном „Месиховина“, чија струја ће се користити за пуњење акумулације када не буде потребна у мрежи. У раздобљима максималног оптерећења и у случају недостатка вјетра црпна електрана долази у функцију као додатни извор енергије или као замјена, чиме се знатно повећава сигурност снабдијевања, казао је министар Вранкић и додао: – Други пројект се односи на изградњу ХЕ „Цијевна ИИИ.“ на ријеци Босни, капацитета 13,8 МW,  као и на подизање одговарајућих бочних насипа. Намјена пројекта је стварање обновљивих извора енергије што ће придонијети одрживом економском расту БиХ, те глобалној заштити климе.

Министар Вранкић је  захвалио  Влади СРЊ на подршци БиХ, нагласивши  да су  нам пружени и посебно повољни услови за пројекте развоја економије и социјалног сектора. С данашњим  потписаним споразумом финансијска подршка  СРЊ  премашује 400 милиона евра, истакао је министар Вранкић.

Амбасадор Шмит рекао је да Савезна Република Њемачка  предузима кораке за потицај инфраструктуре и економске способности БиХ с посебном бригом за очување околиша.

- Улагање у еколошки нешкодљиве пројекте, обновљиве и дугорочно искористиве засигурно  је улагање у пројекте хидропотенцијала, који је ултра модеран еколошки нешкодљив извор енергије. Овакво улагање има и многоструки значај-енергетску сигурност, стабилност емисије отпадних материја, нове импулсе за развој  економије уз нова радна мјеста и повећање финансијских средстава. Указао је на повећање улагања Владе СРЊ  у БиХ које је за 2007.  износило 35 милиона, за  2008. годину 56 милиона а за 2009. годину 120 милиона евра.

Увјети зајма за оба пројекта ће бити прецизирани у посебном споразуму с њемачком Кредитном банком за обнову и развој (КфW ). Директор  Уреда КфW банке у БиХ Штефан Лојдесдорф (Stephan Leudesdorff) присуствовао је данашњем потписивању споразума./крај