logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић примио потпредсједника Владе Републике Турске Бабакана

Саопштење,07.04.2011.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија  и трезора Драган Вранкић  примио је, 6. априла (касно поподне) 2011. године,  потпредсједника  турске Владе и државног министра Али Бабакана, који је у Сарајеву предводио делегацију Републике Турске на „Сарајево Бусинесс Форуму“.

На састанку су размијењена мишљења о актуалном политичком и економском стању у БиХ, потребном убрзању  реформи ка евроатлантским  интеграцијама  те могућностима  заједничке сарадње.

Потпредсједник турске Владе је истакао како постоји  изнимна заинтересованост турских пословних људи за већим ангажовањем у БиХ али да им је главна препрека политичка нестабилност.

Министар Вранкић је нагласио да је политичка реформа услов стабилности и просперитету ове земље чији су привредни потенцијали неискориштени, и да би  с поштеном и прихватљивом реформом устава за све народе и грађане, БиХ имала брз свеукупни напредак. Упознао  је високог госта са ставовима у вези с процесом формирања власти ФБиХ и на државном нивоу. Казао је да „посљедња протууставна и протузаконска догађања и наметања у ФБиХ против воље једног народа а уз помоћ међународне заједнице, могу водити само дестабилизацији и продубљивању неповјерења међу бх народима те успоравању проведбе реформи у БиХ на путу пуноправном чланству у ЕУ и НАТО.“

Уочи, редовног, прољећног засједања Међународног монетарног фонда министар Вранкић, који је  гувернер  БиХ при ММФ-у, и потпредсједник турске Владе разговарали су и о реструктурирању ММФ-а као и позиционирању наше земље унутар конституенце, те могућности заједничке  сарадње у међународним организацијама.