logosrpacthrvdeacbosdeac

Усвојен Економско-фискални програм (ЕФП) 2011-2013.-141.сједница СМБиХ

Саопштење, 12.01.2011. 

Савјет министара БиХ на 141. сједници, одржаној у Сарајеву,  усвојио је Економско-фискални програм  (ЕФП) 2011-2013. године, који ће Дирекција за економско планирање до краја јануара доставити Европској комисији. Економско-фискални програм за 2011. годину представља припрему за Претприступни економски програм  и обавезан је документ за земље кандидаткиње за  чланство у ЕУ.  

У програму се, између осталог, наводи да би 2011. година требала бити година почетка бх. економског опоравка, уз очекивани економски раст од 3,2 посто. Додаје се  да би реални раст извоза и увоза требао бити око 10 посто. У овој години очекује се и почетак опоравка прилива страних инвестиција, након двогодишњег пада. Ови показатељи требали би довести до пораста запослености и раста приватне потрошње.    

Ово је  пети програм који Босна и Херцеговина доставља Европској комисији, а други након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању у јуну 2008. године и ступања на снагу Привременог споразума. У изради програма учествовали су експерти Савјета министара/министарстава БиХ, ентитетских министарстава и Дистрикта Брчко, те представници Дирекције за економско планирање.