logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић покровитељ избора "100 највећих у БиХ"

Саопштење, 15.07.2010.

Свечана церемонија додјеле признања најуспјешнијим босанскохерцеговачким компанијама у 2009. години, у организацији „Привредне штампе“ и „Пословних новина“  који реализују пројекат "100 највећих у БиХ", одржана је данас у Сарајеву. Покровитељ 38.манифестације   био је замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић.

Компаније су рангиране  на основу укупног прихода, нето добити , извоза и инвестиција Прве три фирме по укупном приходу у 2009. години су ЈП Електропривреда БиХ д.д. Сарајево (944.123.424 КМ), АСА Превент Гроуп Сарајево (610.352.759 КМ), те БХ Телецом Сарајево (605.414.743 КМ). 

Признања је челницима овим компанијама додијелио  је  министар   Вранкић  који је , обраћајући се пред око 200 привредника, казао да је стални приоритет и задатак власти и привредника, подизати конкурентност и стварати позитиван амбијент за улагања у БиХ, и то у функцији стварања већег бруто домаћег производа (БДП) и са тим рјешавања једног од највећих проблема, незапослености.

Министар  Вранкић је рекао да  "Након економског успоравања, почетак ове године буди наду јер је већина макро-показатеља позитивна. Оптимизам, с обзиром на бројне ризике, не смије нас успавати јер је крај године далеко", казао је министар Вранкић.        

Према његовим ријечима, чињеница је да смо потписали стенд бај аранжман са Међународним монетарним фондом (ИМФ), смањили јавну потрошњу и повећали инвестиције, што јасно показује куда и како желимо ићи. Нагласио  је да не смијемо губити наду и да  ће се Вијеће министара БиХ и у даљем раду ангажовати на рјешавању  проблема који спутавају  економске процесе.

Велики број бх. компанија, посебно малих и средњих, користе своју позицију на ранг листи "100 навећих у БиХ", као значајну референцу.