logosrpacthrvdeacbosdeac

БиХ-ЦЕБ:Потписан споразум за финансирање “Пројекта изградње Државног затвора БиХ“

Саопштење,30. 06.2010.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Драган Вранкић и  вицегувернер Развојне банке Савјета Европе Имре Тарафаш, потписали су, данас у Сарајеву, Оквирни финансијски споразум  између Босне и Херцеговине и  Развојне банке Савјета Европе  (ЦЕБ) за “Пројект  изградње Државног затвора БиХ“ у вриједности 19,3 милиона евра. Потписивању је присуствовао и замјеник министра правде Срђан Арнаут.

 

-Босна и Херцеговина, уз помоћ међународне заједнице  своје напоре континуирано усмјерава на реализирању активности у сектору реформе правосудног сустава. Да би се осигурала владавина права што значи  одржао и побољшао  рад правосуђа, тужитељства и полиције на свим разинама у БиХ, потребно је унаприједити инфрастуктуру  правосудног сустава - изградити капацитете за служење казни притвора и затвора при Суду БИХ и Уреду јавног тужитеља. Притворске и затворске јединице, које се налазе у ентититима су застарјеле и не одговарају стандардима гледе простора и садржаја за притоворене/ затворене особе, казао је министар Вранкић, захваливши  на помоћи  ЦЕБ-у, Делегацији ЕК те владама Шведске и САД-а, који расположивим фондовима изравно партиципирају у овом пројекту. Нагласио је, да ЦЕБ субвенционира и каматне стопе за овај кредит.


Истакавши да је  овај пројекат, не само важан за јачање капацитета затвора већ и за јачање права у Босни и Херцеговини, вицегувернер Банке Тарафаш је нагласио да је прилагођен и европским стандардима. Навео је и да   ЦЕБ  у БиХ ангажован с  око 21 милион евра у здравству, 125 милиона евра помоћи  за мала и средња предузећа и развој малих општина те с укупно 16 милина евра за државне грантове.


У   финансирању Пројекта  изградње Државног затвора БиХ, укупне вриједности 39,6 милиона  евра,   буџет  БиХ судјелује  с 6,77 милиона  евра, а пројект   је  уврштен у Програм вишегодишњих капиталних улагања за период од 2010.-2012.године.  Пројекат се коофинансира и средствима  донатора у укупној вриједности  11 милиона евра – Делегација Европске комисије - ИПА фонд за 2009. година - 4 (четири) милиона евра;  СИДА и  Америчка влада - 2,95  милиона евра,  Краљевина Низоземска - 3,9 милиона евра, Свјетска банка ИПФ фонд - 2,64  милиона евра.


Комплетан износ зајма је алоциран на Босну и Херцеговину а коначан рок завршетка пројекта је 31. децембра 2012.године.  Отплата је у 30 полугодишњих рата током 20 година, с грејс периодом од пет година.