logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић потписао Уговор о зајму ЕБРД-а за Пројекат Маховљанске петље

Саопштење, 16.12.2009.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Босне и Херцеговине  Драган Вранкић  и директор Европске банке за обнову и развој за западни Балкан Клаудио Вјецоли (Clаudio Viezzoli) потписали су данас Уговор о зајму за Пројекат Маховљанске петље између  Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

„Циљ пројекта је изградња петље на Маховљанима која се налази на Аутопуту Бања Лука – Градишка. Вриједност зајма је 21 милион евра и биће алоциран на Републику Српску с роком отплате од 12 година, након грејс периода од три године и уз повољну ЕУРИБОР камату - плус један посто годишње марже. Пројекат ће провести ЈП «Аутопутеви Републике Српске». На нама остаје квалитетна имплементација што значи врло брзо и ефикасно повлачење средстава те активности на склапању нових пројеката“, рекао је министар Вранкић и додао да су финансијска средства доступна у мјери колико их можемо имплементирати.

Дректор ЕБРД-а за западни Балкан Клаудио Вјецоли рекао је да је овај пројекат врло добар примјер како различити субјекти могу заједно радити и остварити успјешну сарадњу.

„Ово је Пројекат сарадње не само између Босне и Херцеговине и ЕБРД-а него и са Европском комисијом, као и сарадње са Инвестиционим оквиром за западни Балкан, чији је члан Босна и Херцеговина“, истакао је директор Вјецоли. 

Овај пројекат кофинансира Европска комисија са пет милиона евра у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА).