logosrpacthrvdeacbosdeac

Изјава министра Вранкића о сусрету на Јахорини

 

Саопштења ( 08.11.2007 )

Изјава министра финансија и трезора Драгана Вранкића о сусрету на Јахорини

 

Био сам пријатно изненађен када сам сазнао да се у оквиру важног састанка, као што је координинација по питању финансирања пројеката за Сребреницу на Јахорини, одржао и заједнички састанак влада ентитета с премијерима на челу.

Подржавам овакав вид комуницирања , посебно када је то у циљу оживљавања јединственог економског простора и максималног координирања у хармонизирању прописа, који у коначници придоносе мобилности тржишта рада и економском напретку у Босни и Херцеговини.

Међутим , врло забрињавајуће је то што се може ишчитати из саопштења и текстовима у штампи - да се појављују апетити за преузимањем ингеренција државе посебно у наведеним законима који се желе мијењати , спуштајући државни ниво на некога од кога за све треба тражити благослов нижег нивоа.

С обзиром да је исказана јака жеља за бављењем фискалним питањима , од израде и доношења докумената о оквиром буџету и буџетима за наредну фискалну годину, подсјећам да сукладно постојећем споразуму о пријеносу надлежности постоји јасно позициониран положај премијера и министара финансија за ова питања .

 Истакнуо бих да смо успјешно сурађивали у изради докумената оквирног прорачуна за наредно трогодишњи период те очекујем и даље такву сарадњу.

Није потребно напомињати колико је овај вид сарадње и координације потребан да би се задржала постојећа макроекономска стабилност и економски раст у земљи.

Подсјећам да је потребно наставити путем еуропских интеграција који је опредјељење свих нас.