logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић разговарао са делегацијом ММФ-а

Саопштења ( 29.11.2007 )

Министар финансија и трезора Драган Вранкић разговарао с делегацијом ММФ-а

 

 Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Драган Вранкић одржао је у Сарајеву радно конзултативни састанак с делегацијом Међународног монетарног фонда предвођеном извршним директором ММФ-а за БиХ Димитри Демекасом и резидентним представником ММФ-а у БиХ Грахамом Слацком.

Тема разговора је била провођење фискалних политика у институцијама БиХ и ентитетима извршењем Буџета у 2007. и пројекцијама за 2008. годину, с посебним освртом на стање примарног буџетског баланса и трендове промјене буџетског суфицита из 2006. године у очекивани благи дефицит у 2007. и 2008. години.

Демекас и министар Вранкић су изразили бојазан да нефункционисање фискалне координације у БиХ може довести до погоршања фискалне стабилности и повећања дефицита у наредним годинама, јер постоје тенденције повећања буџетских расхода за плаће и социјална давања. Извршни директор ММФ-а је, због тога, изразио забринутост да би повећана социјална давања и плаће могле у ентитетима резултирати трошењем значајнијег износа средстава остварених приватизацијом, што може створити додатне проблеме у будућности.

Министар финансија је и овом приликом нагласио потребу брзог доношења Закона о Фискалном савјету БиХ.

Министар Вранкиц је извршном директору ММФ-а Демекасу, којем је ово била и опроштајна посјета, захвалио на досадашњој успјешној сарадњи те помоћи коју је пружао БиХ, пожеливши му успјешан рад и на новој дужности.