logosrpacthrvdeacbosdeac

ЕУ подрзава фискалну политику БиХ

ЕУ подрзава фискалну политику БиХ

Саопштење, 01.0’7.2008.  

У циљу унапређења анализе фискалне политике у БиХ, Пројекат подршка Европске уније фискалној политици БиХ (ЕУФПС), који финансира ЕУ, организовао је петодневну конференцију Јавне финансије и фискално управљање која је почела данас у Сарајеву.

Конференција је окупила водеће међународне стручњаке и представнике релевантних институција, који ће размијенити своја мишљења и искуства кроз дискусију о темама попут статистике, макроекономских и фискалних предвиђања, координације буџета и фискалних правила, пореза и потрошње како и процјена фискалне политике и одрживости. 

Први савјетник Делегације ЕЦ у БиХ Марц Ванбрабант истакао је важност одговарајуће фискалне политике у БиХ казавши да Европско партнерство тражи од БиХ да развије механизме фискалног надгледања, који ће промовисати фискалну дисциплину у БиХ, да осигура адекватно окружење за институционалну сарадњу унутар оквира Државног фискалног савјета и да се сагласи о сталном начину прерасподјеле прихода од индиректног опорезивања. Ванбрабант. је изразио своје задовољство што може објавити да БиХ напредује на путу достизања и других приоритета назначених у Европском партнерству - тежња ка фискалној разборитости и одрживости.

Замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић је истакао да су резултати овог пројекта веома корисни за управљање фискалном политиком БиХ.Изградња институционалних капацитета и јачање фискалног управљања на свим нивоима у БиХ темељи су одрживе реформе у БиХ и ова конференција ће, без сумње, допринијети унапријеђењу знања и разумјевања јавних финансија и њиховог управљања  казао је Касумовић.

Шеф  тима Пројекта ЕУФПС-а Борис Петков је изразио своју захвалност Делегацији ЕЦ у БиХ за њену финансијску подршку и Министарству финансија и трезора БиХ за њихову сарадњу на овом пројекту. Додао је да су БиХ, њени ентитети и Дистрикт Брчко поставили темеље за ваљано управљање јавним финансијама.
  Такођер, он је нагласио да ће усвајање законодавства за оснивање Државног фискалног вијећа ове године демонстрирати снажну вољу свих релевантних власти да унаприједе координацију фискалне политике како би реализовали ваљану фискалну политику у цијелој земљи
  Више од 50 учесника, укључујући представнике Одјела за макроекономску анализу, Министарства финансија и трезора БиХ, Министарстава финанција Федерације БиХ (ФБиХ) и Републике Српске (РС), институције за приходе Дистрикта Брчко и Централне банке БиХ (ЦББХ), као и представнике међународних институција, закључит ће конференцију у суботу, 5. јула, посјетом Мостару, наводи се у саопћењу.

Пројект подршке ЕУ фискалној политици БиХ је у складу са општом структуром и упутама, које су потцртане у Уводном извјештају и Плану рада потписаним 10. априла 2006. године. Тренутни пројекат реализира консултантско предузеће за јавни сектор  ;Хуман Дyнамицс  а пројекат ће бити успјешно закључен 24. августа 2008. године. 
Директни циљ ЕУФПС-а је јачање капацитета власти БиХ да развију и изврше дјелотворне фискалне политике и да унаприједе управљање јавним финансијама на државном, ентитетским и на нивоу Дистрикта Брчко, укључујући и јачање способности структура власти на нивоу испод ентитетског да одговоре на захтјеве фискалног извјештавања. 
Шири циљ пројекта је да допринесе напретку Процеса стабилизације и придруживања и охрабри институционални развој и економски раст БиХ на њеном путу ка интегрисању у ЕУ. 
ЕУ је за реализацију Пројекта Подршка ЕУ фискалној политици БиХ осигурала 1,9 милион евра.