logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Вранкић разговарао с регионалном директориц�

 

Министар Вранкић разговарао с регионалном директорицом Програма УНИФЕМ Средња и Источна Европа

Саопштења (28.05.2008.)

Развојни фонд Уједињених нација  за жене (УНИФЕМ) је у фази финализирања   стратешког плана за 2008-2011. за регион Средње и Источне Европе. Према   плану, и  у складу с  мандатом, посвећени смо пружању помоћи Босни и Херцеговини у савјетовању националних комисија за повећање једнакости  полова и људских права жена, казала је регионална директорица Програма УНИФЕМ Средња и Источна Европа  Оснат Лубрани приликом данашњег  сусрета, у Сарајеву, са замјеником предсједавајућег Савјета министара БиХ и министром финансија и трезора Драганом Вранкићем. Најавила је и отварање Уреда  УНИФЕМ-а у Сарајеву у јуну ове године. .

Презентујући  програм будућег рада и могућности сарадње  с државним  институцијама БиХ Лубрани   је истакла потребу размијене мишљења и консултација,  наводећи при томе да је циљ УНИФЕМ-а     осигурати   програмске акивности које у потпуности одговарају националним приоритетима и да су комплементарне   раду УН-а у  земљи.

Говорећи о планираном раду у оквиру програма «Одговорност према  половима у доношењу буџета  у Југоисточној Еуропи: унапређивање једнакости  полова и демократског управљања путем повећања транспарентности и одговорности» Лубрани је навела како у наредне двије године  желе   тјешње ангажовање код важних владиних институција и у процесу реформе буџета те је у овом процесу затражила и подршку министра финансија.

Министар Вранкић је изразио захвалност  УНИФЕМ-у посебно  за исказаном бригом за питања  жена у БиХ. Појаснио је позицију Министарства, с   надлежностима и овластима  које оно има,  те је обећао  несебичну подршку у раду УНИФЕМ-а и њиховом Уреду у Сарајеву.