logosrpacthrvdeacbosdeac

БиХ мора бити спремна да одговори изазовима мигрантске кризе

Саопштење, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaЗамјеник министра финансија и трезора БиХ Хазим Ранчић примио је данас шефицу Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ Лауру Лунгароти с којом је разговарао о начинима рјешавања мигрантске кризе у БиХ и оспособљавању домаћих институција да одговоре овим изазовима.

На састанку је наглашено како је проблем илегалних миграција свеприсутан у регији, а посебно у БиХ која има недовољне капацитете да се суочи с овим проблемом.

Замјеник министра Ранчић нагласио је током разговора да је веома значајан допринос ИОМ-а у процесу миграција те да ту сарадњу треба додатно јачати.

С тим у вези, шефица ИОМ-а нагласила је како је неопходно ојачати надлежне институције у БиХ да се ухвате у коштац с овим проблемом, посебно како би биле кадорвски и технички ојачане што изискује одређена финансијска средства.

Замјеник министра Ранчић истакао је како буџет за ову годину још није усвојен, али је неупитна опредјељеност да се рјешава проблем мигрантске кризе те да терет морају поднијети подједанко сви у БиХ.

Уз захвалност на досадашњој помоћи ИОМ-а и доброј досадашњој сарадањи замјеник министра Ранчић пожелио је Лаури Лунгаротти успјех у будећем раду на челу ове међународне институције.

Састанку су присуствовали национални координатор за хитно поступање у ИОМ-у Дражен Розић и шеф кабинета замјеника министра Нормела Џафић.