logosrpacthrvdeacbosdeac

За дионицу аутопута Поприкуша – Медаково 340 милиона евра од ЕИБ-а

Саопштење, 29.12.2020.

bevandaMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора потписао је данас са представницима Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Матеом Ривелинијем и Јакопом Ленси Орландом уговор о зајму вриједном 340 милиона евра за изградњу ауто-пута на дионици Поприкуше - Медаково на Коридору Пет-це.

Након потписивања споразума министар Беванда нагласио је важност овог уговора не само за подручје Федерације БиХ, већ и његов државни и регионални значај у изградњи модерне инфраструктуре, повећања безбједности и капацитета аутопута.

- Сваки пројекат који се односи на изградњу аутопута на Коридору Пет-це је изнимно важан, а сваки километар је наш нови корак ка Европи. Зато овај уговор, осим финансијске вриједности, има позитиван ефекат за наше  грађане који ће захваљујући овим средствима имати 35 километара новог аутопута на дионици Поприкуше – Медаково - истакао је Беванда.

Додао је да је ово значајан уговор и за грађевинске компаније и њихов ангажман на дионици  дугој око 35 километара на аутопуту Паневропског Коридора Пет-це који повезује Мађарску и источну Хрватску с Босном и Херцеговином и Јадранским морем.

Према ријечима министра Беванде, укупна вриједност пројекта на том дијелу Коридора Пет-це процијењена је на 391 милион евра од чега је 340 милиона евра кредит ЕИБ-а, а  из властитих средстава и других извора биће осигурано 51 милион евра.


- Алокација кредита је на Федерацији БиХ, а имплементатор пројекта је ЈП Аутоцесте Федерације БиХ. Услови кредита су повољни уз рок отплате 25 година, укључујући грејс период од шест година - навео је Беванда.

Захвалио се представницима ЕИБ-а, али и Делегацији ЕУ у БиХ који су сарађивали на том пројекту током преговора и осталих процедура како би се на заједничко задовољство постигли најбољи услови за финансирање изградње још једне важне дионице аутопута на коридору Пет-це.


Због примјене епидемиолошких мјера услијед пандемије вируса ЦОВИД -19 овај уговор потписан је коресподентно без уобичајених церемонија.