logosrpacthrvdeacbosdeac

За интегрисано управљање коридором ријека Саве и Дрине 30 милиона евра

Саопштење, 10. 12. 2020.

Bevanda 2605Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас са шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом уговор о зајму у вриједности 30 милиона евра намјењених за интергрисано управљање коридора ријека Саве и Дрине.

Међународна банка за обнову и развој на овај начин подржала је Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине, који ће се проводити у три фазе, а регионалног је карактера јер уз БиХ обухвата подручје Црне Горе и Србије.

Министар Беванда нагласио је да је ријеч о важном и сложеном пројекту који има за циљ заштиту животне средине, али и заштатиту од поплава те унапређења пловног пута деминирањем десне обале коридора ријеке Саве.

„Важност овог пројекта је и у регионалној сарадњи која нам је у овом сегменту потребна што смо најбоље видјели када су биле поплаве. Морамо се окренути заштити животне средине и улагањима у наше природне потенцијале“, истакао је министар Беванда.

Према условима из овог уговора о зајму средства у износу 30 милиона евра биће алоцирана на Републику Српску уз рок отплате од 32 године и седам година грејс периода.

Министар Беванда изразио је захвалност Свјетској банци која пружа подршку како у консултантским пословима, тако и финансирању пројеката који доприносе бољем квалитету живота грађана БИХ.

Уговор је потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због епидемиолошких мјера које су предузете у спречавању вируса Цовид -19.