logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда и шеф Мисије ММФ-а о новом аранжману

Саопштење, 1. 12 2020.

bevanda - mmf 0112 - malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда одржао је данас састанак са шефом мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Мартином Петријем како би размотрили могућности за нови аранжман и услове које би подразумијевало ово кредитно задужење.
Министар Беванда нагласио је да Министарство финансија и трезора БиХ и он лично могу испоштовати предложене рокове и обавезе из домена свога рада, а то је првенствено припрема Буџета институција БиХ за 2021. годину.

„Документ оквирног буџета (ДОБП) за период 2021.-2023. година је основа за доношење буџета за идућу годину. Министарство финансија је припремило ДОБ и он мора бити усвојен на сједници Савјета министара. Након тога врло брзо ћемо доставити у процедуру и буџет за идућу годину. Свјесни смо да је привремено финансирање најгора варијанта и ми смо први који се залажемо да буџет што прије усвојимо“, казао је министар Беванда.
Министар финансија и трезора БиХ подсјетио је да је Фискални савјет у септембру ове године усвојио Глобални фискални оквир којим је одређена граница за буџет институција БиХ у износу милијарду и 27 милиона КМ што је повећање за 31,1 милион у односу на ову годину.
Током састанка министар Беванда је нагласио како у тешким временима пандемије и великих економских изазова треба имати у виду и статус привредника, али и полицајаца, војника и службеника на чему инсистирају и синдикати.
Саговорници су се сложили да се реформе морају проводити у интересу цијелог друштва те да се владе суочавају с великим изазовима.
Министар Беванда, који је и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, нагласио је да су у претходном периоду донесене важне одлуке о расподјели прихода те уколико се буде избјегавала политизација бит ће могуће наставити с позитивним дјеловањем овог тијела.
Састанку је, осим сарадника министра Беванде, назочио и резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.