logosrpacthrvdeacbosdeac

За помоћ у руралним подручјима обезбјеђено око 12 милиона евра

Саопштење,  26. 11. 2020.

Bevanda foto malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и предсједник Међународног фонда за пољопривредни развој (ИФАД) Гилберт Хоунгбо потписали су данас споразум о финансирању за Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа (РЕАДП).
Вриједност овог пројекта, који ће бити имплементиран у наредних пет година, је 11.787.000 евра, а кредит ће бити алоциран 60 одсто на Федерацију БиХ што је 7.062.200 евра и 40 одсто на Републику Српску којој ће бити дозначено 4.724.800 евра.

„Важно је рећи да је ово повољан аранжамн с роком отплате 18 година и грејс периодом од три године. Пројекат ће бити имплементиран на цијелој територији Босне и Херцеговине и то у 90 општина. Очекујемо да ће овај пројекат побољшати организацију мањих произвођача и њихово удруживање како би лакше освојили тржиште“, нагласио је министар Беванда.

Истакао је да је циљ пројекта повећати приходе младих у руралним срединама и сиромашних домаћинстава тако што ће бити ангажовани у профитабилним агро-бизнисима.
„ Од овог пројекта се очекује да директно укључи и оствари корист за 8.650 корисника из циљних домаћинстава и око 5.000 индиректних учесника који ће имати користи од повољних улагања у инфраструктуру“, рекао је министар Беванда.
Захвалио се представницима ИФАД-а који су омогућили да дође до овог уговора и изразио наду да ће ентитетске владе успјешно успоставити комуникацију с општинама гдје ће пројекат бити спроведен.

Споразум је и овог пута потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете у спречавању ширења вируса Цовид -19 и прописаних епидемиолошких мјера.