logosrpacthrvdeacbosdeac

Замјеници предсједавајућег СМБиХ Беванда и Турковић разговарали са високим представником за спољну и безбједносну политику ЕУ Борељом

Саопштење, 21. 11. 2020. године

VMBiH-Borell 21-11-20 005 MЗамјеници предсједавајућег Савјета министара БиХ, министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и министарка спољних послова Бисера Турковић примили су данас потпредсједника Европске комисије и високог представника за спољну и безбједносну политику Европске уније (ЕУ) Жосепа Бореља, са којим су разговорали о европској перспективи БиХ, 25 година након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Министар Беванда, у својству шефа делегације Савјета министара БиХ, захвалио је Борељу на посјети која је успјешно реализована у вријеме пандемије и тешкоћа са којима се суочио цијели свијет.

Током данашњег састанка посвећена је посебна пажња на обавезе које БиХ има у процесу испуњавања услова за пријем у ЕУ и испуњавању 14 приоритета из Акционог плана из Мишљења Европске комисије.

Министар Беванда нагласио је да у процесу европских интеграција морају учествовати сви нивои власти у складу са уставним уређењем јер ће тако успјех бити загарантован, због чега у БиХ и постоји Механизам координације у процесу придруживању ЕУ.

Према ријечима министра Беванде, европске интеграције немају алтернативу те су сви политчки актери у БиХ сагласни да је пут ка ЕУ оно што ће допринијети бољем животу свих грађана БиХ.

Министар Беванда истакао је да је свима јасно како је неопходно убрзати реформе на европском путу те да сви у БиХ треба да преузму одговорност за свој дио обавеза, уз пуно поштивање Устава и важећих закона.

Министарка Бисера Турковић је захвалила Европској унији на свеукупној досадашњој помоћи, истакавши и изузетно важну одлуку ЕУ да омогући приступ Босни и Херцеговини инструментима и иницијативама доступним државама чланицама у оквиру борбе против пандемије Ковида-19.

Према ријечима министарке Турковић, еврвопска перспектива је кључни приоритет Босне и Херцеговине и потребно је одржавати сталну комуникацију са институцијама ЕУ о важним циљевима које треба постићи. Нагласила је да је БиХ оптерећена проблемом илегалних миграција и додала да се очекује пуна подршку ЕУ за рјешавање мигрантске кризе.

Високи представника за спољну и безбједносну политку Европске уније Жосеп Борељ је рекао да очекује да Савјет министара остане посвећен провођењу реформи које ће земљи омогућити да напредује према ЕУ, те позвао институције БиХ да појачају динамику провођења реформи на европском путу.


Састанку су присуствовали представник предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије Милорад Ђурђевић и шеф Делегације ЕУ и специјални представник Европске уније у БиХ амбасадор Јохан Затлер.