logosrpacthrvdeacbosdeac

Грант од пет милиона евра потпора за мала и средња предузећа

Саопштење, 30.10.2020.

Bevnda foto 2mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас споразум о финансирању Њемачке развојне агенције КВФ и амандман о грант средствима која ће кроз Европски фонд за БиХ бити усмјерена у привреду за санирање посљедица вируса ЦОВИД-19.
Министар Беванда споразум је потписао коросподентно са водитељицом Одјела за одрживи економски развој и образовање КФВ-а др. Бианцом Клаустен а и вишим портфолио менаџером Одјела за одрживи економски развој и образовање Кристофом Исенманом.

Након данашњег потписивања ових докумената бит ће доступан грант у износу пет милиона евра за мала и средња подузећа која су се суочила с тежим посљедицама у свом пословању због пандемије вируса ЦОВИД- 19.
Министар Беванда нагласио је да је ово велика помоћ за привреду у БиХ те истакнуо да је КфW један од важнијих финансијера за мала и средња подузећа и пројекте намијењене овом сектору.
„Потписали смо и Амандман 7 на Споразум о финансирању од 27.02.2006. између КфW-а и БиХ којим се проширује намјена средстава Европског Фонда БХ за кредитни програм за смањење посљедица од ЦОВИД-а 19. Средства ће бити доступна микро, малим и средњим подузећима и приватним домаћинствима путем банака и микрокредитних организација“, нагласио је министар Беванда.
Подсјетио је да је учешће БиХ у Европском фонду донација швицарске Владе у износу од 8,2 милиона еура, те да се данашњим потписивањем Амандмана 7 омогућава продужетак администрирања КФВ-а до краја 2030. године.
Министар Беванда нагласио је да је захвалан свим партнерима који су омогућили потписивање ових докумената те издвојили средства да би помогли привреди у БиХ како би наставили производњу и очували радна мјеста и стандард грађана.
Споразум је и овог пута потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете у спрјечавању ширења вируса Цовид -19 и прописаних епидемиолошких мјера.